Home » Hoe kweek ik wiet » Wiet zaden ontkiemen

Wietzaadjes ontkiemen, hoe moet dat?Wiet zaden kunt u op verschillende manieren ontkiemen, Elke ervaren kweker heeft zijn eigen manier van het ontkiemen van wietzaad. Voordat wij u uitleggen hoe u moet ontkiemen.
Moet u weten, hoe je de zaden bewaard.

Wiet zaden komen van een vrouwelijke wiet plant die is bestoven door de mannelijke wiet plant.
Na dit proces duurt het ongeveer 9 weken,  de zaden rijpen verder en de vrouwelijke wiet plant is dood u kunt de zaden oogsten maar in de natuur zou de plant weg rotten. Vervolgens vallen de wiet zaden op de grond. Dit is dan in de winter periode waardoor de wiet zaden koel onder de grond liggen.


Daardoor is het enorm belangrijk dat u wiet zaden koel bewaard rond de 5 a 8 graden Celsius.
Wij wiet-seeds bewaren onze wiet zaden koel in de koeling anders verliezen wiet zaden hun kiemkracht !1 . Ontkieming van een wiet zaadje in een lauw glas water !
Nadat u wiet zaden koel hebt bewaard, Is deze stap ook enorm belangrijk !
Wiet zaden die koel bewaard worden kunnen een klap krijgen van het omwisseling van temperatuur
dit is het zelfde als u uit een vliegtuig stapt in Nederland terwijl u net uit een enorm warm land komt.
Dit is absoluut niet goed voor wiet zaden. Door de temperatuur wisseling schrikken wiet zaden van een andere temperatuur, laat wiet zaden daarom altijd even wennen aan de omgevingstemperatuur!

Is het zo makkelijk de wiet zaden in een glas water gooien ?

Ja zeker! Wiet zaden ontkiemen door vocht en warmte geeft aan de wiet kiempje door dat het tijd is om te groeien !
nadat u het wiet zaadje in het water hebt neergelegd, merkt u dat goede wiet zaden vullen zich dan met water waardoor het  wiet zaadje naar beneden valt binnen 1 a 2 uur ! Roer daarom even met een lepeltje door het water om dat te stimuleren! Na 1 a 2 komt  worteltje naar buiten. Dit is altijd afwisselend met het soort zaad of soort plant!


Als het worteltje zich heeft laten zien, kunt u het wiet zaadje uit het glas halen en op een 100% katoen watten schijfje leggen, Deze zijn verkrijgbaar bij de Etos ! Andere materialen zorgen ervoor dat het worteltje in de wattenschijf groeit, met het verwijderen van het wiet kiempje beschadigt u de wortel !


Maak het wattenschijfje voor de wiet zaden erop te leggen nat met  hand lauw water !
Doet dit met twee stuk wattenschijf en leg ze vervolgens op elkaar. Nou zou het niet lang meer duren en u kunt de wiet zaden in de grond steken lees daarvoor het volgende artikel !Steek de wiet zaden 0,5 cm onder de grond met het worteltje naar beneden !
Nou sproei je met weer handlauw water de grond eromheen voorzichtig nat zodat het kiempje niet kan verplaatsen.